Du kanske känner igen diskussionen hemma när en brandvarnare, eller förhoppningsvis en rökdetektor, ska placeras. Ska vi placera den i köket? Eller i sovrummet? Eller kanske i trappan? Egentligen är alla svaren rätt, beroende på hur er planlösning i hemmet ser ut.
Men låt oss börja med att reda ut skillnaden på en brandvarnare och en rökdetektor.
- En brandvarnare är modellen som du kan köpa i matbutiken eller på möbelvaruhuset, drivs oftast av ett 9-volts batteri och är definitivt en billig pryl som kan rädda både liv och egendom. Vid rökutveckling och intensivt baconstekande så tjuter den för glatta livet och gör er uppmärksamma på att det finns rök i rummet. Nackdelen är dock att om ingen är hemma och hör tjutandet så är den förgäves. Samma sak om det finns ett husdjur ensamt hemma, om ingen kan agera på ljudet så kan inget heller göras.
- En rökdetektor fungerar enligt samma princip, men med skillnaden att den är kopplad till ditt inbrottslarm och därmed en åtgärd. Det spelar ingen roll om ingen är hemma, larmet tas emot av vår larmcentral och vi meddelar kontaktpersoner och kan skicka väktare och meddela Räddningstjänsten. Givetvis ser du larmet även i din app och kan på så sätt notera larmet samtidigt som larmcentralen.
Grundprincipen i en rökdetektor är att den har en ”kammare” där det befinner sig en tunn ljusstråle. Om det kommer in rökpartiklar i denna ”kammare” så bryter dessa partiklar ljusstrålen och ett larm uppstår. Detektorn gör ingen skillnad på om rökpartiklarna kommer från brandrök eller tidigare nämnda matlagning, eller för den delen dammpartiklar. Och just med tanke på dammpartiklarna så kan det vara en bra idé att försiktigt dammsuga detektorn utanpå varje år den 1 december när det är Brandvarnarens dag.
Placering av rökdetektorerna
Bortsett från det faktum att de ska sitta i taket, och inte alltför nära en vägg, så bör man placera detektorerna där man tror att en brand kan uppstå, men därmed heller inte för nära spisen där du lagar mat eller kaminen där du eldar om kvällarna.
Beroende på hur många rökdetektorer du väljer att placera ut, så är vår definitiva rekommendation att man placerar minst en på varje våningsplan. Rök stiger som bekant uppåt så ovanför trappan till övervåningen kan vara en bra plats såvida man inte väljer att placera flera stycken på övervåningen, till exempel en i varje sovrum. I köket, på behörigt avstånd från spis och ugn, kan vara en bra placering om köket är tillräckligt stort. Har du ett teknikutrymme där du samlar elcentral, bredbandsrouter och kanske larmets centralapparat så kan även det vara en bra tänkbar placering. Skulle du ha en stor och öppen planlösning så kan det vara värt att tänka på att det kan kräva två rökdetektorer i samma rum för en så snabb detektering som möjligt.
Vid ett larm kommer det att tjuta både i rökdetektorn och i larmets siren/sirener. Det gör att du med all säkerhet kommer att höra ljudet, men det kan ändå vara bra att tänka på vilka dörrar som du har stängda nattetid, så att inte ljudet från rökdetektorn dämpas för mycket.
Glöm heller inte bort att rökdetektorerna är de detektorer som både tjuter i ditt hus och skickar larmet vidare till Securitas larmcentral, men att du givetvis kan komplettera rökdetektorerna med brandvarnare för att på så sätt få en tidigare detektering om du skulle ligga och sova.
Om du, mot bättre vetande, väljer att ladda mobiltelefonen nattetid så rekommenderar vi starkt att du väljer att göra det i ett vägguttag där du har en fjärrströmbrytare installerad. På så sätt kan du skapa ett schema som slår av strömmen efter någon timme, eller automatiskt vid midnatt. Men bäst är att inte ladda alls nattetid såklart!
Och givetvis, skulle du ha frågor om funktionen eller placering av dina rökdetektorer så finns vi här för dig 24 timmar om dygnet! Ring oss på 0771-101090!